7 Mayıs 2015 Perşembe

SAÇAKLI POĞAÇA







Pastanelerde satılan saçaklı hem göze hem de damağa hitap ediyor.Poğaça yerine tercih edebilirsiniz.


  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay  bardağı su ya da maden suyu
  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1  tatlı kaşığı tuz(silme)
  • 3 su bardağı un(şimdilik)
İÇİ İÇİN
  •  ufalanmış beyaz peynir
  • 2 yemek kaşığı labne(yoksa süzme yoğurt da olur)
  • 1 yemek kaşığı mayonez (şart değil)
  • kıyılmış maydanoz ,dereotu
  • pul biber 
  • susam vs
Yapılışı
  • unu eleyelim
  • içine maya ,şeker,tuz koyup harmanlayalım
  • sıvıları katalım ve gerekirse un ekleyerek yumuşakça ,ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
PÜF NOKTALARI:
  1. toz kuru maya ile instant maya ayn ı değildir. İnstant  maya direk una katılır.Kuru maya (toz olmasına rağmen) önce 15 dk ılık şekerli suda bekletilerek hamura katılır.
  2. mayalı hamur yoğururken hamura önce toparlanacak kadar un konulursa ve sonra tezgah bolca unlanarak hamur tezgahta eze eze yoğrulursa hem hamur özlü olur,hem gereksiz un ilavesinden kurtulursunuz.
  3. Mayalanan hamur kendini salar,ona göre mayalama işleminden sonra hamuru işlemeniz zor olur.
  4. Mayalanma kabını sıvı yağ ile yağlarsanız sonra hamuru kaptan almanız kolay olur.
  5. En önemli noktalardan biri de tepsi mayasını mutlaka yapmanız.Hamura şekil verdikten sonra en az 1 saat tepside mayalayıp öyle pişirin.
  6. Mayalı hamur zor değil  ama zaman ve sabır isteyen bir işlemdir.Planlı proğramlı olun yeter. 





Şİmdi devam edebilirim anlatmaya  :)
  • Hamuru nemli bez altında iki kat kabarana dek mayalayalım.
  • İri ceviz büyüklüğünde parçalara ayıralım ve yuvarlayarak tepsiye aralıklı  dizelim.
  • en az bir saat bekletelim
  • üzerine yumurta sarısı sürelim
  • 175 derecede kızarana dek pişirelim
  • soğuyan hamurları bıçakla açalım
  • içine bolca  peynir-mayonez-labne karışımı koyup(yemek kaşığı ile) hazırladığımız yeşilliğe  peynirli kısmı batıralım.
  • resim size yardımcı olur umarım
  • sorularınız olursa bana buradan ya da https://www.facebook.com/belginannemutfakta  adresinden ulaşabilirsiniz.Uğramışken facebook sayfamı da beğenmeyi unutmayın lütfen.
 kalan hamurdan da çiçek ekmek..yumuşacık..  :)


Afiyet olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...