19 Ocak 2015 Pazartesi

HAMSİ BUĞULAMA



karnı  açılmış hamsiler.. mis mis..



Tam zamanı.Kokmasın,yağsız olsun diyorsanız,diyet yapıyorsanız bu tarifi deneyin.Bizim evde hamsi alındığında hem buğulanır hem kızarır.Eşim ve kızım buğulama sever,oğlum ve kızartma.

Hamsiyi temizleyip yıkadıktan sonra tuzlanır ve suyunu iyice süzmesi için beklenir.Buğulama için suyunun süzülmesi çok önemli olmasa da kızartma için önemli Yoksa mısır  unu ile unladığınızda bulamaç gibi olur.Oysa çıtır çıtır  kızartmalar için unlandığında hamsi tel tel dökülmeli.

Neyse biz buğulamaya dönelim.Buğulama için püf  noktaları:

  • tabii ki taze hamsi : solungaçlar kırmızı  olacak,hamsiyi kuyruk yukarda dik tutunca kuyruk dik olmalı,rengi parlak  olmalı,gözler  camm gibi olmalı
  • iri hamsi: tabii ki irili ufaklı oluyor,o zaman ben irileri seçip buğuluyorum,o buğulanırken  daha küçük olanları mısır unuyla unlayarak kızartıyorum.
Buğulama 15 dk gibi kısa sürede olur.
Tavanın dibine iri iki soğan yarım ay doğranır da üzerine hamsiler dizilerek buğulanırsa daha da lezzetli olur.

Şimdi 
  • hamsi alınır
  • ayıklanır
  • tavaya 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ konur
  • hamsiler resimdeki gibi tavaya dizilir
  • üzerine yarım çay bardağı su konur
  • 15 dk  harlı önce harlı sonra kısık ateşte pişer
  • suyu çekince ve hamsiler karınlarını açtıysa piştiği anlaşılır.
  • çok hafif çıtırtılar gelirse tavadan karamelize de olur ki tadı ayrı güzel olur.ama bu ayarı iyi bilmek  gerekir.  :)

Hamsi yapılır da  yanında sumak soğan olmaz mı.?

  • 2 tane kuru soğan alınır.
  • yarım ay doğranır
  • üzerine 1 tatlı kaşığı tuz  konur.Ovulur.Su ile yıkanır.Süzülür.Böylece soğanın acısı çıkar.
  • 1 tatlı kaşığı dolusu sumak,az tuz ve az sıvı yağ ile harmanlanır.
  • afiyetle yenir..


Veeee yeşil salata:


Marul,kırmızı biber ve kuru soğan.Zeytinyağ,limon ve tuz.Kimse hayır diyemez..

Size bir de istavrit tava resmi koymak istiyorum.İstavrit de kendine has tadı olan sevdiğim balıklardan.
Mısır unu ile unlanır,teflon tavada alt-üst az yağ ile kızartılır.Limon sıkılarak yenir.


resim net olmamış..   :(

Evet balık paylaşımlarım şimdilik bu kadar.

Şimdiden kolay gelsin..

:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...