7 Kasım 2014 Cuma

AŞURE




Aşure yaptım.Bu ikinci yapışım,geçen sene de yapmıştım.Bol malzemeli  ve güzel renkli  bir aşure yemek istiyorsanız,bu işe gönül vereceksiniz.Gözünüz korksun diye söylemiyorum,gönlünüz ısınsın diye söylüyorum.

 Çok hoşlanmama rağmen aşurem ilk gün gayet kıvamında ike ikinci gün haliyle koyulaştı.Sonraki sefere daha sulu bırakırsam daha iyi olacak.

Traifler iyi hoş da her buğday aynı değil ki.Kimi  iri kimi ufak.Bence aşurede mümkün olan en küçük boy nohut ve kuru fasulye kullanılmalı.
Ön hazırlık önemli.

  • nohut ve kuru fasulye akşamdan ıslatılacak (ayrı kaplarda lütfen)
  • buğday akşamdan suya konulacak
  • kuru üzüm yarım  saat ılık suda bekletilecek
  • portakal kabuğu ya rendelenecek ya da küçük kareler halinde kesilerek haşlanacak.haşlaa suyu iki kez değiştirilerek acı suyu çıkarılacak.
  • kayısılar ve incirler küçük küpler şeklinde doğranarak,ılık suda bekletilecek
  • ceviz,fındık  ayıklanıp iri dövülecek
  • nar ayıklanacak
Malzemeleri vereyim  şimdi:

  • 1,5 su bardak aşurelik buğday
  • 3 litre (15 su bardağı)
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı kuru fasulye
  • 1 çay bardağı nohut
  • 4-5 kuru incir
  • 1 çay bardağı sarı  kur üzüm
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 1 çay b ardağı fındık
  • 1 fincan nar
  • tarçın
Yapalım şimdi:
  • ıslatılmış buğday ,yıkanır-süzülür
  • büyükçe tencerede (5 lt)  ben düdüklü kullandım,iyice ezilene dek pişirilir
  • nohut ve kuru fasulye ayrı ayrı haşlanır  (nohut çok kabukluysa ve üşenmezseniz kabubuğunu soyabilirsiniz)
  • Buğday piştiğinde içine şeker,kuru fasulye,nohut,hazırlanan kuru yemişler eklenir.
  • 10 dk daha kaynatılır
  • kaselere (yaklaşık 14 kase) koyulur.
  • üzeri nar ,fıstık vs  ile süslenir.
  • Soğuyunca servis edilir.

Kıvam anlamak için çorba kıvamı gibi diyebiliriz.Sulu olması daha iyi çünkü sonradan bakliyatlar su çekmeye devam ediyor.

Şekerini de siz damak zevkinize göre ayarlayabilirisniz.

Malzemelerdeki suyun hepsini bir seferde koymayın, buğdayın üzerine 3 parmak geçeçek kadar su koyun,kalanı ile kıvam ayarlarsınız.

Afiyet bal şeker olsun!

Sevgiyle kalın.
:)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...