5 Eylül 2014 Cuma

ZEYTİNYAĞLI BİBER (kabak ve kırmızı biber karışık) DOLMASI








Zeytinyağlı olsun da ..İlle de yenir.Taze pişmişken sıcak da yenir,bir gece dinlensin soğuk da yenir.Yazın yenir kışın yenir.Bu kadar methiyeden sonran benim zeytinyağlılara düşkünlüğümü anlamışsınızdır sanırım.
: )

Zeytinyağlı yemeklerin püf noktasına gelince;

  1. yağı esirgemiyceksiniz.Evet  malesef böyle.Yoksa sası ,sulu bişey olur .Kimse yemekten keyif almaz.Bence zeytinyağlı pırasanın başına gelen de bu.Doğru düzgün pişirlmediği için kimse sevmiyor.Sızma ve riviera karışımı yağ en iyisi.Oysa bol limon ve az pul biberle servis edilse ,ben asla hayır demem!  :)
  2. Bazı zeytinyağlı yemekler kavurulmadan çiğden hazırlanır.Zeytinyağlı taze fasulyede olduğu gibi.
  3. Pişiriken yeteri kadar şeker konulur.
  4. Bence en önemli nokta pişen zeytinyağlı yemeğin piştiği tencerede soğuduktan sonra servis kabına alınması.İyice dinlenmesi.
  5. Çok pişmiş zeytinyağlılardan da pek hoşlanmam.Ne çiğ ne diri.Herkes kendi ocağını tanır,pişirmesi süresi vermek yanlış olur.Ama içinde pirinç varsa,pirinçler uzadığında işlem tamamdır.
:))

Malzemeler
  •  10 adet orta boy dolmabiber(eskiden minicik seçilirdi,zeytinyağlı dolmalık biberler..)
  • 1   su bardağı  pirinç
  • 2 iri ,ince yemeklik doğranmış kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı dolusu(ve hatta daha fazla olabilir) kuru nane
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
  • 1 yemek kaşığı biber  salçası 
  • tuz ,karabiber
  • 1 çay bardağı zeytinyağ



Yapılışı
  • Biberler,yıkanır,temizlenir,diplerinden  bıçaklar delinir.
  • İç için kalan tüm malzemeler yoğurulur.
  • Biberler doldurulur.Az boşluk pirinçlere pişme payı olarak bırakılır.
  • Üzerlerine domatesten kapak yapılır.
  • Tencereye dizilen biberlerin üzerine biraz daha tuz serpilir v e yağ  gezdirilir.
  • Biberlerin yarısına geşlecek şekilde kaynar su eklenir.
  • Pirinçler uzayana dek yaklaşık 30-35 dk pişirilir.
  • Yemek soğuyana dek tencerenin kapağı  açılmaz.Soğuyunca servis kabına alınıp servis edilir.
  • Sarımsaklı yoğurtla servis önerilir..  :))
İç artarsa kabaj ve kırmızı biberleri de ilave ederseniz harika bir yaz dolmanız olur.Afiyetle.

Bayanlar,baylar! mutfak!!  :))






4 yorum:

  1. ayy yaz dolmasına bayılırım bu akşam yicem nasip olursa :))

    YanıtlaSil
  2. Paylaşımlarınız çok başarılı, sitenizi ilgiyle takip ediyorum..
    Çay Kazanı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim...Mutlu ettiniz beni.. :))

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...