29 Mayıs 2014 Perşembe

HAŞHAŞLI GÜL ÇÖREKLER


Haşhaşlı ne bulsam yerim.O kadar severim yani.Takipçilerim bilir haşhaşlı katmer,yeşil mercimekli haşhaşlı börek,haşhaşlı çörek  klasik ve haşhaşlı çörek  çiçek şeklinde  tariflerimi.Bu sefer de hani  şu genelde ekmekçilerde marketlerde satılan şekliyle yapmak istedim.Harika oldular.Tadı güzeldi bir, görüntüsü şık oldu iki,tek tek kopartılarak servisi çok kolay üç.E daha ne olsun.Hamur bildiğimiz klasik mayalı hamur.Tarif vereceğim hamurla iki tepsi çıkabilir.Ben genelde bir tepsi haşhaşlı ve  geri kalan hamurdan da poğaça yapıyorum.





  •  1 bardak ılık süt
  • 1 bardak sıvıyağ
  • 1 bardak su (maden suyu kullanabilirsiniz)
  • 1 yumurta
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 3-4 bardak un (daha fazla da olabilir,anlatıcam birazdan)   :))
  • İç için:3 yemek kaşığı haşhaş ve 1 çay bardağı sıvıyağ


Hamuru yoğuralım.
  • Yoğurma kabına unu alalım,tuz,maya,şeker,tuz koyup harmanlayalım.
  • Sıvı malzemeleri ekleyelim.Güzelce yoğuralım.
  • Hamur elimize yapışıyor diye panik olmayalım.Yoğurdukça toplanır ve elimizden kurtulur,yok! eğer  hiç öyle davranmıyorsa yine endişe etmeyin,az az un ilave edin.Mayalı  hamur ne kadar yoğurulursa o kadar mutlu olur.Hamur çok sert olmasın.Hep söylediğim gibi hamur toplandıktan sonraki yoğurmayı unladığınız tezgahta yapın.Hamur hem daha az un  çeker,hem siz daha kolay yoğurabilirsiniz.Mayalanan hamur gevşer, çok yumuşak olursa mayalandıktan sonra elinizde kalan bir hamurunuz olur.Yine korkmayın! tezgahı bolca unlayarak tekrar yoğurup şekil verebilirsiniz.
  • SONUÇ: Hamurdan korkmak yok!!!!  :))
  • Evet,hamur hazır.Bir temiz poşete sokup,iki kat olana dek bekleyelim.Ortam sıcaklığına göre süre değişirse de en az bir saat olmalı.
  • Sonra hamuru yumruk büyüklüğünde bezeleyelim.
  • Her bir bezeyi unlu tezgahta önce tabak büyüklüğünde açalım.Üzerine sıvı yağ gezdirelim ve elimizle çekiştire çekiştire kenarlarından büyütelim.Ne kadar incelirse artık.Bu aşamada da yırtıldı diye darlanmayın.Nasılsa rulo olacak Gözükmez.  :)
  • Derin bir kasede 3 yemek kaşığı dolusu haşhaşı bir çay bardağı sıvı yağ ile inceltelim.
  • Bu karışımı açığımız yufkaya sürelim.Ve rulo sıkı sıkı saralım.
  • 2-3 parmak aralıkla keselim ve dik şekilde pişirme kabımıza alıp,ortadan başlamak suretiyle çiçek şeklinde dizelim.Ben kelepçeli kalıpta pişirdim.
  • Üzerine yağ sürebilirsiniz,yumurta sarısı  sürebilirsiniz,hiç bir şey de sürmeyebilirsiniz..  :)
  • Bu aşamada isterseniz 30 dk bekletebilirsiniz,ya da direk pişirebilirsiniz.Bu sizin zaman  planlamanıza kalmış. :)
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana dek pişirelim.
  • 15 dakika soğumadan  kalıptan çıkarmayalım

daha çok resim çekseymişim iyi olurmuş,ama kim bilir gene ne kadar acelem vardı.   :)


Servis önerisi:  peynir ya da reçel..farketmez,hem tatlıya hem tuzluya uyumlu bir hamur çeşidi.Damak  zevkinize kalmış.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...