10 Aralık 2013 Salı

MAYDANOZLU KÖFTE


Köfte deyince bende akan sular durur.Çocuklar da seviyor diye sıkça yapıyorum ama hala annemin lezetini yakalayamadığımı düşünüyorum.Geçer mutfağa,iki dakikada ekmekli mekmekli bir köfte yapar,tadından yenmez.Anne eli işte!

Ben de her sefer annemin köftelerini yakalamaya çalışıyorum.


  • 500 gr orta yağlı kıyma
  • 1 yumurta
  • 2 dilim bayat ekmek içi(ya da 2 kaşık galeta unu)
  • 1 iri soğan rendesi
  • 1 diş sarımsak(arzuya bağlı)
  • 4-5 dal maydanoz, ince kıyılmış
  • 1 çay bardağı su (ekmek içi kullanıyorsanız yarım çay bardağı yeter) 
  • tuz,karabiber,kekik,kimyon

Tüm malzemeleri karıştıralım.Güzelce,özleşene dek yoğuralım.Yumurta büyüklüğünde alıp ,şekil verelim.
Tavada az yağ eşliğinde arkalı -önlü kızartalım.





PÜF NOKTALARI
  • Yağsız kıymanın köftesi kuru olur.
  • Köfteleri  isterseniz bol yağda da kızartabilirsiniz.Eskiden teflon tava vs yoktu.Köfteler bol yağda kızarır ,çoğunlukla da patates kızartması ile servis edilirdi.Ona da kuru köfte denirdi.
  • Baharatını çok koyarsanız et tadını  kaybedersiniz.çay kaşığının ucuyla önerimdir.Yine de damak tadıyla alakalıdır.
  • Eğer köfteyi bir gün önce yapıp dolaba koyarsanız daha  lezzetli olur.
  • Su köfte yumuşak olsun  diye eklenir.
  • İlk yoğurduğunuzda sulu gibi olsa da bekleyince toparlanır,endişe etmeyin.
  • Ne kadar çok yoğurursanız o kadar lezzetli köfteleriniz olur.
  • Sıcak servis önerilir.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...