5 Ağustos 2013 Pazartesi

TAHİNLİ ÇÖREK



Hep denemek istediğim tahinli çöreği geçenlerde yaptığım mayalı poğaça hamurundan artınca yaptım.
İlk denemem cevizli oldu.Beğendik.Hatta o kadar beğendik ki yine yaptım ama bu kez bol kavrulmuş fındıklı.Evde dövülmüş kavrulmuş fındık vardı,ama bence iri dövülmüş çiğ fındıktan da  çok güzel olur.En kısa zamanda onu da deneyeceğim tabii ki..

Tarifi 2-3 adet servis tabağı büyüklüğünde tahinli çörek için veriyim.Siz ayarlayın.Şöyle de yapabilirsiniz,bir tane yapıp kalan hamuru buzdolabına kaldırıp,istediğinizde -1 haftaya kadar dayanıyor,denemişliğim var!- kullanabilirsiniz.





  • 1 yumurta
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 1su bardağı ılık süt
  • yarım su bardağı su
  • 1 paket toz maya
  • bir çimdik tuz
  • 1 y.k toz şeker
  • 2-3 su bardağı  un

  • 1 su bardağı tahin
  • 2-3 y.k toz şeker
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz yada fındık

  • unu yoğurma kabına alalım
  • toz maya,tuz,şeker katıp harmanlayalım
  • yumurtayı ekleyelim
  • ılık sütü koyalım
  • unu yavaş yavaş ekleyelim.hamur toparlanınca,ele yapışmaz olana dek yoğuralım.gerekirse un ekleyelim.Yumuşak bir hamur olsun.
  • dinlendirelim.yarım saat yeter.
  • hamurdan yumruk kadar parça alalım.
  • yağlı zeminde elimizle bastıra bastıra açalım.
  • üzerine tahin 2-3 y.k tahin gezdirelim.1-2 y.k toz şeker gezdirelim.Rulo yapalım.Ruloyu kendi etrafında çevirip,buralım.Hem buralım,hem uzatalım,ortadan başlayarak kendi etrafında döndürerek(kol böreği gibi) nihayi şeklini verelim.
  • pişirme tepsisine alalım.
  • elimizle bastırarak inceltelim.Üzerine yine tahin gezdirelim.Bir yumurta sarısı sürerseniz güzel kızarır.Dövülmüş fındık yada file bademle süsleyebilirsiniz.
  • 180 derecede iyice kızarana dek pişirelim..

AFİYETLE....





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...