14 Mart 2013 Perşembe

KIYMALI-BEZELYELİ BÖREK

Epey zaman oldu ben açma yufkadan börek yapmayalı.Yanlış anlamayın açamadığımdan değil,vaktim yok.Çarşaf böreği yapmaya bayılıyorum.Yufkamız ne kadar iyi olursa olsun açma yufkanın tadını tutmuyor bana göre.Ama napalım mecburen şartlara uyuyoruz biz de.

Hazır yufkalar ilk çıktığında ne kadar sevindiğimizi hatırlıyorum,elde açmaktan kurtulduk diye.Oysa   hazır hiçbir şey el emeğimizin yerini tutmuyor malesef.O sebepledir ki hazır yufkadan yapılan yalancı pizzalar, sosyete mantıları,su börekleri asıllarının yrini tutamıyor.Tadını da adına gizliyor'yalancı'.Sodalar dökülüyor kabarsın diye, başamel soslar hazırlanıyor ama ı ıh.Tabii ki onların da kendilerine has lezzetleri var ve fakat ....
Anladınız ne demek istediğimi...

Bu börek de hazır yufkadan.Yufkacım iyi,incecik ve kocaman.O sebep  de böreği çok güzel oluyor.Geçen hafta iki kez yapmak zorunda kaldım.Birinde bezelyeli havuçlu kıymalı bir harç hazırlamışken,diğer sefer sadece  kıyma koydum.Tahmin ettiğiniz üzere diğer malzemelerim yoktu.

İç hazırlamakla ilgili şahsi fikirlerime gelince ben hazır garnitür kullanmayı da sevmiyorum.O konserve kokusu ve lezzetsizliği hiç hoşuma gitmiyor.Kendim yapmayı tercih ediyorum.E biraz zaman alacak ama tadı da iz bırakacak.Ama tarifi hazır garnitür ile vereceğim.

Bu kez ne çok konuşmak istedim sizinle.Yorumlar alıyorum arkadaşlarımdan.Olumlu şeyler duymak güzel.Hele de tariflerimin deneniyor olması ve    memnun kalınması ayrıca hoş.

Evet  gelelim mutfak kısmına..Buyurun....

kıymalı....



  • 3 adet yufka(12 börek için)
  • 250-300 gr kıyma
  • 1 iri kuru soğan
  • 1 kutu   karışık garnitür
  • tuz,karabiber,kekik
  • 3-4 yk. sıvıyağ
  • Yufkalara sürmek üzere  yarıç çay bardağı sıvıyağ  ve  üzerine serpmek üzere su
  • 1 yumurta sarısı
YAPARKEN
  • Kıyma ocağa alınır.Suyunu salar,çekerken sıvı yağ konur.
  • İnce kıyılmış soğan eklenir.
  • Kavrulan karışıma garnitü eklenir.
  • Baharatlar arzuya göre eklenir.
  • Soğumaya bırakılır.(bir gün önceden kavurmak iyi oluyor)
  • Bir yufka tezgaha serilir.
  • Üzeri sıvı yağ ile yağlanır. Yumurta sürme fırçasıyla su serpilir.
  • Karşılıklı uçlar ortaya doğru katlanmak kaydıyla ortada birleştirilir.
  • Mevcut  şekil karedir.
  • 4' e bölünür.Ortalarına kıyma konur.Zarf şeklinde katlanır.
  • Kat yeri alta gelecek şekilde tepsiye dizilir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülür.
  • 180 derece  de kızarana dek pişer.
kıymalı-bezelyeli-garnitürlü....

ÖNERİLER
  • Garnitür yoksa kıyma miktarı artırılarak sade kıyma ile yapılır.
  • Kıyma yerine incecik doğranmış kuşbaşı koyar ve garnitürlü iç hazırlarsanız mükemmel olur kii bunun    milföy hamuru ile yapılanına talaş böreği denir.Afiyetle yenir.  :)
  • Bir gün önceden sarılarak buzdolabında bekletilerek ,servisten 2 saat önce pişirmek iyi olur.

  • Benim anlatacaklarım bu kadar.Sorularınız olursa,yapar denerseniz,farklı önerileriniz olursa paylaşalım.Çok mutlu olurum..
AFİYETLE......

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...