2 Ocak 2013 Çarşamba

HAŞHAŞLI ÇÖREK


Tarifim yılların tarifi.Annemden öğrendim.Ben haşhaşlı ne olsa seviyorum zaten.Son zamanlarda  tatlısı da yapılır oldu.Aslında yılar önce Almanya 'da tatlı  lara koyduklarını gördüğümde şaşırmıştım.Ama nasıl bir mübarekse neye konulsa yakışıyor.

Malzeme


  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un.
  • 1 paket instant (kuru toz) maya
içi için:
  • 4 yemek kaşığı haşhaş
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  •  1 su bardağı dövülmüş iri fındık veya ceviz  (arzuya bağlı,olmasa da olur)

Yapılışı
  • Unu  yoğurma kabına eleyelim.
  • İçine tuz ,şeker ve toz mayayı katıp harmanlayalım
  • Ilıtılmış süt,su ve sıvıyağı ekleyelim.Özleşene dek yoğuralım.
  • Ele yapışmayan hamur olacak.
  • Hamuru unlanmış tezgaha alalım  ve yoğurmaya  orada devam edelim.Böylece hamura gereğinden fazla un koyup sertleşmesine engel oluruz.
  • Un az geldi ise azar azar ,ele yapışmaya hamur olana dek ilave edelim.
  • Üzerine nemli bez örterek iki  kat olana dek dinlendirelim.
Bu arada iç malzemesini hazırlayalım.Haşhaa sıvı yağ ekleyelim ve  haşhaşı iyice karıştırarak açalım.İçine fındığı da katalım.

  • Mayalanan hamuru iki parçaya bölelim.
  • Yağladığımız elimizle tezgahta  böldüğümüz hamuru açalım.Ne kadar incelirse o kadar iyi.Üzerine harcımızın yarısını  dökelim.Hamurun yüzeyine yayalım.
  • Hamuru yukardan aşağı şeritler halinde iki parmak genişliğinde keselim.
  • Kesilen şeritleri üst üste koyalım.
ÖNEMLİ  NOT:  Sakın şekli düzgün olmadı diye üzülmeyin.rahat olun.Elimizdeki hamur gayet yumuşak olduğu için zaten yufka gibi düzgün olmaz.
  • Üst üste koyduğumuz şeritleri elimizle uzatalım  ve iki parmak genişliğinde keselim
  • Elde ettiğimiz küçük parçaları,iki ucundan ters yönlü kıvırarak(hani eskide ipi yapardık),buralım.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye sıra sıra aralıksız dizelim.
  • Kalan hamurlara aynı işlemi uyguladıktan sonra,1 yumurtayı kırıp  tüm hamura sürelim (tepsinin ortasına yumurta kırılır ve elle yayılır. :)  )
  • Elle hamurlara bastırılara hamur tepsiye yayılır.
  • Tekrar mayalanmaya bırakılır.
  • Hamur iyice kabardığında  180 derec fırında nar gibi kızarana dek pişirilir.
BİR NOT DAHA:
   Eğer hamur  yoğurulurken içine iki tane haşlanmış patatesi sıcağıyla rendeleyerek koyarsanız hamurunuz hem daha lezzetli hem  daha  yumuşak olur ve geç bayatlar.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...