25 Eylül 2012 Salı

ÜÇ RENKLİ BÖREK

nefis..
 Bu böreği ben yapmadım ama afiyetle yedim.Sevgili arkadaşımın  hazırladığı keyifli sofradan  bir alıntı.Tarif de onun tarifi.
Tarif de Özgül'den..Aynen aktarıyorum...



          ISPANAKLI, HAVUÇLU PATATESLİ BÖREK

·                           1/2 kg ıspanak
·                           3-4 adet havuç
·                           3-4 adet orta boy patates
·                            Süt
·                            Sıvıyağ
·                            Tereyağ (2-3 yemek kaşığı)
·                             3 adet yufka
·                            2 adet yumurta
·                           Tuz

Bu böreğin içindeki 3 farklı harç malzemesini sırayla hazırlamamız gerekiyor. Bu üç farklı renkteki harç böreğimize renkli bir görüntü kattığı gibi, lezzetinde de müthiş bir coşku yaratıyor diyebilirim.
Ispanaklı harç için;
Ispanaklarımızı bol suyla yıkayıp, ince ince kıyıyoruz    Bir tencereye 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ koyup   ateşte soteliyoruz.  Tencerenin kapağını kapatmadan, suyunu salıp çekmesini sağlıyoruz. Tuzunu ilave edip soğumaya bırakıyoruz.
Havuçlu harç için;
Havuçları temizleyip, rendeliyoruz. Bir tava ya da tencereye 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ koyup havuçları kısık ateşte renkleri soluncaya ve yumuşak bir doku kazanıncaya kadar soteliyoruz. Tuzunu ilave edip , pişen havuçlarımızı soğumaya bırakıyoruz.
Patatesli harç için;
Patateslerimizi soyup ufak parçalara bölerek tuzlu suda haşlıyoruz. Haşladığımız patateslerimizi bir çatal yardımı ile eziyoruz. Bir tencereye patatesleri ve tereyağı koyup koyu bir kıvamda kalacak şekilde azar azar süt ilave ediyoruz. Ortalama 1 çay bardağı kadar süt diyebiliriz.Tuzunu da ekleyerek böreğimizin hazırlığına geçiyoruz.
Birinci kat yufkamızı tezgahımıza açıp, bir fırça yardımı ile yufkanın üzerine süt, sıvı yağ, yumurta harcından  sürüyoruz. Bu kata ıspanaklı harcımızı yayıyoruz. Üzerine kaşar rendesi serpiyoruz. İkinci kat yufkayı da üzerine koyup yine sıvı harcımızdan sürüp  havuçlu harcımızı yayıyoruz. Kaşar rendesi serpiyoruz.  Son kat yufkayı da serip yine sıvı  harçtan sürüyoruz ve patatesli harcı son kata uyguluyoruz.
Tüm katlar tamamlanınca böreğimizi dikkatli bir şekilde büyük bir rulo halinde sarıp, ortadan ikiye bölerek bir müddet buzdolabında bekletiyoruz.
Pişirme aşamasında ise    yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. Üzerlerine sıvı harçtan sürerek önceden ısıtılmış fırında 180 derecede kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsuunnn...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...