7 Eylül 2012 Cuma

MERMER KEK! (marmor kuchen)


mis kokulu...
Bu tarif bizim bildiğimiz tariften biraz farklı.Alman usulu diyebiliriz.Bizde klasiktir hani,şekerle yumurtalar çırpılır sonra diğer malzemeler eklenir.Bu kekde sıralama biraz farklı,o yüzden de biraz daha hazır keklere benzetiyorum ben  yemesini.Kurabiyelerde ve turtalarda da hep bu metod kullanılıyor.Denemek isterseniz eğer,malzemeleri sabit tutmak kaydıyla ,hamur yoğurma sırasını bu şekilde değiştirerek yapabilirsiniz.Kim bilir,belki de çok hoşunuza gider.

Malzemeleri veriyorum.
Bu arada tarif almanca olduğu için ve onlarda ölçüler muhakkak gr v.b olduğu için benim de ölçüler bu şeklide.Nacizane önerim mutfağınıza küçük bir mutfak terazisi alabilirsiniz,inanın çok pratik ve kullanılışlı oluyor,yok eğer icat çıkarma şimdi diyorsanız,sizin için hazırladığım ölçüler tablosuna
bakabilirsiniz.

Şimdi malzemeler:

26 cm yuvarlak ortası delik kek kalıbı için;

  1. 200gr tereyağ
  2. 200 gr şeker
  3. 1 paket vanilya
  4. 5 yumurta
  5. bir çimdik tuz
  6. 400 gr un
  7. bir paket kabartma tozu
  8. bir portakal kabuğu rendesi ,Limon da olabilir,ya da hiç olmayabilir)
  9. 5 yemek kaşığı süt
  10. 2 yemek kaşığı kakao ve 2 yemek kaşığı süt
  11. üzeri için pudra şekeri  
Yapılışı ise;
  1. Oda sıcaklığında bekletilmiş   yağ ile toz şekeri ve vanilyayı krem gibi olana dek mikser ile çırpalım.
  2. Portakal kabuğu rendesini bu aşamada koyalım.
  3. Bu arada tuzu ve kabartma tozunu una ilave edelim
  4. Yumurtaları   teker teker ve sırayla yedirerek  krem karışıma yine mikserle çırparak karıştıralım.
  5. Unu ve süt yine dönüşümlü olarak,bir ondan bir ondan şeklinde kek karışımına yedirelim.
  6. Kıvamlı bir hamur olmalı.Hamurun 2/3 ünü ayıralım.Kalan hamura 2 yemek kaşığı  kakao ve 2 yemek kaşığı süt ilave edelim.
  7. Kek kalıbını önce katı yağ(margarin veya tereyağ) ile yağlayalım.Bir yemek kaşığı dolusu unu sallamak suretiyle kabın heryanına yayalım.
  8. Kakaolu kek hamurunu kaşık ile kek kalıbına yayalım.
  9. Üzerine kakaosuz kek hamurunu dökelim.
        Bu arada ben bu seferlik karıştırmadım ve fakat orjinal mermer kek de bir çatal yardımıyla kek alttan yukarı  kalıbın bir kenarından başlanarak,tekrar aynı noktaya gelene dek, bir vida çevirme hareketi yapar gibi çevrilir.Böylece kakaolu kısım sade hamura karışır ve piştiğinde bir mermer görüntüsü olur.Bir dahaki sefere öyle yapayım da paylaşayım sizlerle..

       9. Önceden 180 dereye ısıttığımız fırında 45-50 dakika pişirelim.
       
      Soğuduktan sonra kalıptan çıkaralım.Ters çevirelim ve üzerine pudra şekeri serpelim.

   DİKKAT!

pudra şekeri koymazdan önce....
     Soğumadan çıkartırsak eğer kekimiz parçalanır.Hele soğumadan kesersek,hamur olur.Kekin dinlenmesi çok önemlidir.Pİşmiş keki hava almayan bir saklama kabında bir gece dinlendirirseniz daha da lezzetli olduğunu farkedeceksiniz..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...