12 Eylül 2012 Çarşamba

FASULYE TAVASI

Yöresel yemeklerimizden   fasulye tavası ,benim için yazın vazgeçilmezlerinden.Ama köyde ,bahçeden taze toplanmış karadeniz fasulyesi ile tadı ayrı güzel.Karadeniz fasulyesi; bilenler bilir,  enli bir fasulyedir,dolayısıyla etli etlidir.Hele az da tanelerinden olursa tadına doyulmaz.Annemin memleketten yolladığı fasulyelerle yaptığım fasulye tavasını denemenizi öneririm.

Karadenizli olunca un denilince akla tabii ki mısır unu gelir.Marketlerde satılam mısır unlarını malesef sevmiyorum,çünkü çok ince oluyor.Oysa mısır unu dediğin değirmende çekilir ve az biraz kalın olur.Napalım seçme şansımız yok ise hazır mısır unlarına da razı geliyoruz.

Ve bir karadenizlinin mutfağında olmazsa olmazlardan biri de kapaklı tavadır.Adı da 'hamsi tavası' dır.Ve bu hami tavasıyla,şimi tarifini vereceğim usulde bezelye tavası,patlıcan tavası,otlu tava,mantar tavası gibi sebze çeşitleri de yapılır.Arkadaşlarım severek yiyorlar.Ben de severek yapıyorum.




Bir tava  hazırlamak için malzemeler;

  • 0.5 kg  taze fasulye (taneli ya da tanesiz olabilir,taze olsun yeter..)
  • bir avuç mısır unu
  • tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağ,2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Kapaklı hamsi tavası   :))

unlanmış hali













pişmiş hali
Yapılışı;
  • Taze fasulyeleri ayıklayalım ve ikiye bölelim(çok uzunsa üçe)
  • Bol suda, yumuşayana dek haşlayalım.İndirmeden biraz önce tuzunu atalım.Süzelim.
  • İyice süzülen fasulyeleri,süzgeçte,mısır unu ile unlayalım.Elimizle bir güzel harmanlayalım.
  • Tavayı ocağa alalım.
  • Tereyağ koyalım.Eriyince(yağ yanmasın) ,fasulyeyi tavaya yayalım.Kızarsın.
  • Kapak yardımıyla alt-üst edelim ,sıvıyağ ekleyelim.
  • Altı da kızarınca servise hazırdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...