6 Haziran 2012 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE

Yaz geldiii.Nihayet taze fasulyeye kavuşacağız.Bunlar da seradır,genetiğiyle oynanmıştır,vs.dir  v.s dir.Ama demem o ki,vakti gelmiştir.Karadeniz'de fasulyenin tavası yapılır,kavurması yapılır.Zeytinyağlısı yapılır,etsiz yemeği yapılır ki tadından yenmez,içinde mısır yarması olur,yayla otu olur,bazen patates olur,salçasız olur.Bir de bizim oraların fasulyeleri etli etli,geniş geniş ve iri iç taneli olur.Ben galiba köyümü özledim,hasretle anlatmam ondan.Neyse geçen gün marketten aldığım  taze fasulyeden zeytinyağlı yaptım.Zeytinyağlı yemekler ;yapımı  en kolay yemek grubundan,herşey ayıklanıp yıkanıyor ve   çiğden  tencereye konulup kısık ateşte pişiyor.


tencerede..


MALZEME LİSTESİ

  •  1 kg taze fasulye
  • 3- 4 adet büyük boy  küp doğranmış domates
  • 2 ortaboy ince doğranmış kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tatlı toz biber
  • tuz
YAPILIŞI
  • Taze fasulyeler  temizlenir,büyüklüğüne göre ikiye yada üçe bölünür ve  her parça yarıya kadar  ortasından  dilimlenir.
  • Tencerenin dibini kaplayacak kadar zeytinyağ(yaklaşık bir çay bardağı) tencereye konulur.Üzerine yıkanmış ve dilimlenmiş fasulyeler,incekıyılmış kuru soğan ve en üzerine domatesler yayılır.
  • Tuzu biberi ve toş şeker konur.
  • Hiç su koymadan ,önce harlı,sonra kısık ateşte fasulyeler yumuşayana del yaklaşık 45-50 dakika pişirilir.
  • Soğuyana dek pişirilen kapta bekletilir,sonra servis kabına alınır. 
  • Pişirme ayı şekilde düdüdklü tencerede de yapılabilir.Pişirme süresi tencerinizin sebze pişirme süresiyle belirlenir.Afiyet olsun.
  • Zeytinyağlı yemekler salça konulmaz, ve fakat boz bulanık sevmiyorum iyorsanız tatlı toz kırmızı biberi tüm zeytinyağlılarınızda ullanabilirsiniz.




düdüklüde...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...