8 Mayıs 2012 Salı

GÜVEÇTE TÜRLÜ


Güveçte ekmeğimiz hazır.Yanına da güveçte sebze türlüsü yaptım.Güveçler odun ateşinde pişmediği içi o bizim alışık olduğumuz eski güveç tadlarını bulmak güç tabii ki ama yine de güveçte fikri bile bu şartlar altında insanın  damağına olmasa da kulağına hitap ediyor..

HAZIRLAYALIM

  • bir adet incik,yada kemikli et yada kuşbaşı.Ben etli yemekten hoşlanmadığım için,ama sebzelerde de malum lezzet yok,lezzet versin diye güvecin en altına bir incik yerleştirdim.
  • 2 iri kuru soğan,iri yemeklik doğrayalım
  • bir büyük patates,iri doğranmış
  • 250 gram taze fasulye,ayıklayıp,yemeklik bölelim
  • 2 adet kabak,soyalım,halka doğrayalım
  • 2 adet ortaboy patlıcan,alacalı soyalım ,iri halka doğrayalım,tuzlu suda bekletelim
  • 2 adet sivri ya da çarliston biber,iri doğrayalım
  • bir baş sarımsak(5-6 diş)
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • tuz,karabiber
  • 2 yemek kaşığı tereyağ

YAPALIM

  • Eti teflon tavada,kızgın ateşte her yerinin rengi değişip,kokusunu verene dek yaklaşık 5-6 dakika çevire çevire  kızartalım.
  • Güvecin dibine yerleştirelim.
  • Üzerine sırasıyla doğranmış soğan,taze fasulye,biber,kabak,patlıcanları,patatesleri ekleyelim.
  • Bir su bardağı kaynamış suya biber salçasını karıştırıp,tuzunu ve biberini koyduğumuz güvecin üzerine gezdirelim.
  • Küçük  parçalara böldüğümüz tereyağı üzerine paylaştıralım.
  • Önceden 220 dereceye ısıtılmış fırında varsa kapağı ile yoksa üzerine aliminyum folyo kapatarak(bir kaç yerden delmek suretiyle) yaklaşık 1,5 saat pişirelim.Sebzelerin iyice yumuşadığını test ettikten sonra sıcak servis yapalım.
pişti..



SERVİS ÖNERİLERİ


  • Güvece sade ve bol tereyağlı pirinç pilavı çok yakışır.
  • Üzerine kekik  ve pul biberle servis edilebilir.Ben öyle yaptım ama resimler baharatsız olmuş.
  • Mevsimine göre yanına cacık ya da hoşaf uygundur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...