2 Nisan 2012 Pazartesi

ŞAMBALİ





Hafta sonu  pide partisi vardı.Pide olunca da şerbetli tatlı ister.
Eşimin kuzeni Oğuz,eşi Bengü ve şeker kızları Selen misafirimizdi..Hafta içi düzenli yemek yapmayı seviyorum ama hafta sonu  tatil ya,yemek işi de tatile girsin istiyorum.Genelde pizza pide,makarna partilerini tercih ediyorum.Kalabalıkla yenilen yemeklerin keyfi de bir başka oluyor.Pidenin içini hazırlıyorum,fırına yolluyorum. Hem bereketli oluyor genelde ertesi günü de yemek derdinden kurtarıyor,hem de içi dışı belli oluyor.Tarifi veririm  de şimdi konuyu değiştirmeden şambaliye geçelim.Pide  varsa nedense yanına şerbetli tatlı daha yakışıyor.Daha zararlı ama her şeyin de bir yakışığı var ,uymak gerek.Şambali diğer şerbetli tatlılara nazaran daha az zararlı yumuşatma cümlesini kurduktan sonraaa sebebini söyliyim,hamurunda yağ yok.Yapımı   çok kolay ,kısa sürede hazırlanan hafif bir tatlı.

NE LAZIM

  • 2  su bardağı   irmik
  • 1 su bardağı un 
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı yoğurt       
  • 2 paket kabartma tozu
  • 2 paket vanilya
  • 2-3 yemek kaşığı pekmez+1 yemek kaşığı un
  • 1 avuç  soyulmuş çiğ badem(bir iki taşım kaynatılırsa hemen soyulur...)
ŞERBET için...
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1-2 damla limon suyu
Hamuru yapmaya başlamadan şerbeti kaynatalım.Şeker ve suyu tencereye koyalım.Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika kaynatıp,limon suyunu koyalım ve ocağı kapatalım.Soğumaya alalım.

HADİ YAPALIM
  • Yoğurt,un,irmik,kabartma tozu,vanilya ,şeker karıştıralım.Kıvamlı,katıya yakın bir hamur olsun.
  • Pişirme tepsisine 2- yemek kaşığı pekmezi gezdirelim,1 yemek kaşığı unu serpelim ve tepsinin tüm yüzeyini bununla kaplayalım.
  • Hamuru tepsiye yayalım.
  • Üzerine fırça yardımıyla pekmez sürelim.
  • Bademleri dizelim.
  • 15-20 dakika dinlendirelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana dek yaklaşık 30 dakika pişirelim.
tepsideki form  (tepsi büyüklüğüne dikkat)

hamururun kıvamı ve tepsinin pekmezli un ile bulanması...

afiyet olsun..

Fırından çıkan tatlının üzerine ılık -soğukşerbeti dökelim.Üzerine tepsi kapatıp çekmesini bekleyelim.Bir kez daha   üzerine   çıkacak        kadar şerbet dökelim  ve yine dinlendirelim. Servise dek şerbeti iyice çeken tatlının üstü kuru gibi olabilir.

Parlak dursun isterseniz biraz şerbet ayırıp,servisten hemen önce tatlı dilimlerinin üzerine gezdirebilirisiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...