4 Nisan 2012 Çarşamba

MÜSLİ (YULAFLI) KURABİYE

  MÜSLİ,alman işi olan yulaf gevrekleri,kuru üzüm ve çekirdek gibi güzelliklerin bir araya geldiği yüksek enerjili sabah yiyeceği.Ben de aldım  kuru meyveli müsliyi ve kara (tam buğday ) un ile karıştırarak kurabiye yaptım.Tabi  tüm malzemeler doğal olunca şeker olarak da esmer şeker kullandım.Cam kavanoz ya da teneke bisküvi kutularında uzun süre saklanabilir,çayın yada kahvenin yanında atıştırmalık leziz kurabiyelerim oldu.


Siz de benim gibi kurabiye canavarı iseniz bence denemelisiniz...




ÖLÇELİM

  • 2 yumurta (birinin akını ayırmalı)
  • 1 çay bardağı esmer şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 çay bardağı kuru meyveli müsli
  • 1 çay bardağı esmer un  ya da diğer adıyla tam buğday unu (yoksa beyaz un da olur)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1paket vanilya
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Üzeri için dövülmüş  fındık

YAPALIM

  • Yumurtaları  kıralım.
  • Yağ,yoğurt ekleyelim.Karıştıralım.
  • Şeker,müsli,un karışımına kabartma tozu ve vanilya ve baharatları ekleyelim. Karıştıralım.
  • Sıvı karışıma unlu karışımı ekleyelim.
  • Elimize yapışan ,çok sert olmayan hamur olacak.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye, avuç içi kadar aldığımız topları yassılaştırarak dizelim.Dizmeden önce üst yüzünü yumurta akına ve dövülmüş fındığa batıralım.(yani tek yüz fındıklı,tepsiye gelen yüz boş)
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirelim.
NOTLAR
  • Meyveli  müsli yoksa sade müsli de olur.Hatta sadece yulaf ezmesi de olur.O zaman içine siz küçük doğranmış kur meyve,incir,üzüm ve kayısı koyabilirsiniz.
  • Evde kara un yoksa beyaz un da kullanabilirsiniz.Mutfakta denemenin sınırı yok.Ne kadar çok değişken ,o kadar çok çeşit....
  • Eğer bisküvi gibi tüketmek isterseniz biraz daha kurutabilirsiniz fırında.
  • Fırından ilk çıktıklarında yumuşak olduklarına bakmayın,soğudukça hafif sertleşirler.
  • Hamur kıvamı zor şekil alır,yanlış bişeyler yaptığınızı düşünmeyin.İster elinizi ıslatıp,ister yağlayıp isterseniz de iki kaşık yardımıyla şekil vererek tepsiye dizebilirisiniz.
Yulaflı olanlar yukardakiler....


Bu resimdeki diğer kurabiye de ayva marmelatlı..Aslıda hamuru elmalı pasta hamuru ama ben içine ayva marmelatı koydum,biraz tarçın ve yine iri fındık eşliğinde.Marmelat ev yapımı olduğu için çok hoş bir kokusu ve tadı vardı.
Bir ara elmalısını yapıp, tarif vereceğim.(Bu açıklama servis arkadaşım  ve hemşehrim Zeynep için... )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...