3 Nisan 2012 Salı

BEZELYE YEMEĞİ


Baklagil sebzeleri içinde yer alan bezelye insan beslenmesinde oldukça büyük bir öneme sahiptir. Protein ve karbonhidrat içeriği bakımından zengin olan bu sebze özellikle A,B ve D vitaminlerince zengindir. 

Bu ansiklopedik bilgiden sonra bezelye yemeğimi anlatabilirim.Yemeklere et koymayı sevmiyorum.Kıymalı yapılsa da olur,kuşbaşılı yapılsa da olur ama biz ailece eti,et olarak yemeyi seviyoruz.O sebeple taze fasulye,kuru fasulye,bamya,bezelye gibi bir çok sebzeyi etsiz pişirmeyi tercih ediyorum.Ama davet sofrası hazırlayacaksam , etli pişiriyorum.



Yanına sade pirinç pilavı ve cacık eşliğinde doyurucu ve besleyici ,hem de hafif bir akşam menüsü için haydi herkes mutfağa!




 ÖN HAZIRLIK

  • yarım kg ayıklanmış bezelye  (konserve de olur)
  • 1 ortaboy havuç:küçük küçük doğranacak (patatesler ve havuçların aynı büyüklükte olması şık olur)
  • 1 ortaboy patates: küp doğranacak
  • 1 büyükçe kuru soğan:yemeklik doğranacak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası (tatlı)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağ ve  2-3 yemek kaşığı zeytinyağ 

YAPILIŞI
  • Yağ tencereye alınır.
  • Soğanlar 2-3 dakika kavrulur
  • Havuçlar eklenir,kavurmaya devam edilir.
  • Salçalar ilave edilir ve salça kokusu çıkana dek kavrulur,yaklaşık 2dakıka kadar.
          Bu salça kavurma kısmı hakikaten öneli.Yemeğe lezzeti veren kısım diye düşünüyorum.Bir aşçıdan dinlemiştim,eğer salça iyi kavrulmaz ise yemek daha çabuk bozulurmuş ve tadı ekşimsi olurmuş.
  • Bezelyeler atılır.Rengi dönene dek kavrulur.
  • En son patates eklenir,birkaç tur da birlikte çevrilir ve suyu ilave edilir.
  • Kaynamış su konmalıdır.Su bezelye ile aynı seviyede ,üzerine çıktı çıkacak ölçüde olmalıdır.
  • Tuz da arzunuza göre ilave edilerek,patatesler ve havuçlar yumuşayana dek pişirilir.
    Sade pilav eşliğinde servis edilebilir.Az su (yani bezelyeler suyu tamamen çekecek)ve salçasız pişiriseniz ,çok güzel et ile servis edilebilir garnitür elde edersiniz.

   DİKKAT!

  • Benim bezelyelerim yine annemin organik bezelyelerindedi,buzluk ürünü.İri taneli ve çok lezzetli.
          Siz de mevsiminde buzluğa koyarsanız  ,mevsiminde gibi sağlıklı olur.Yok eğer konserve  bezelye pişirecekseniz o zaman kavurma süresini biraz daha uzatmalısınız.Çünkü,konserve bezelye çabucak pişer ve havuçlar diri kalır.O nedenle kavurma sonrası  su ilavesiyle sebzeleri yumuşatmalı ve bezelyeyi ilave etmeli..Ve sıralama şöyle olmalı.
  • soğan,havuç,patates  ,salça kavur,suyu ilave et (2 bardak kadar)En son konserve bezelyeleri ilave et ve 15-20 dakika pişir.Havuç ve patates pişmiş ise olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...