13 Mart 2012 Salı

ZEYTİNYAĞLI PIRASA


Nedense pırasayı herkes sevmez.Aslında  gerçekten de kötü yapılmış pırasanın derdi çekilmez.Ara sıra; serin serin ve limonlu pırasa canınız çekmiyorsa,olsa da yesek demiyorsanız eğer, hiç bu tarifle ilgilenmeyin,bir sonra ki tarife geçebilirisiniz..
Yada istek yapın ben sizin için pişireyim..

Ama eminim benim gibi zeytinyağlı yemeklere hayır diyemeyenler  , zeytinyağlı pırasa sevenler bu hem kolay,hem lezzetli  kış yemeğini en kısa zamanda sofraya koyacaklar...

ÖLÇELİM

  • yaklaşık bir kg pırasa (benim pırasam 3 tane uzundu,hazır paketler de olur)
  • 2 adet orta kalınlıkta havuç(pırasa ile uyumlu kalınlık olsa şık olur)
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1-2 kesme şeker (kimi büyük kimi küçük oluyor,ayar size kalmış)
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber,1 tatlı kaşığı tuz



YAPALIM

  • Pırasayı ayıklayalım.En  üst katı bıçakla yukardan aşağı çizip çıkaralım
  • Havuçları sebze soyacağı ile soyalım.
  • Pırasayı ve havuçları verev dilimleyelim.Pırasa işaret parmağımızın uzunluğunun yarısı kadar olsun,daha incesi dağılır, şık durmaz
  • Tencereye yağı alalım,kızdıralım,içine önce havucu atalım,rengini yağa versin.
  • Sonra pırasayı üzerine yayalım,bir kaç dakika fıkırdasın,pırasanın rengi dönsün.
  • Üzerine yıkadığımız pirinci,yaklaşık yarım çay bardağı sıcak suyu koyalım.tuz ve şekeri ilave edelim.Kırmız toz biberi serpelim.
  • Kapağını kapatıp kısık atşte,pirinçler uzayana dek pişirelim.(en az 30-35 dk)

PÜF NOKTALARI
     Pırasa pişirmenin de püfü mü olurmuş diye düşünmeyin,sonra millet pırasadan nefret ediyor
     Pırasayı alırken ne çok ince(incesinden kıymalı ve çorba güzel olur) ne çok kalın olmalı.
     Rengi beyaz olmalı.Koyu olanı sert olur ve çok su çeker,sonra az su koydurdum diye bana kızarsınız.
     Havuç ve pırasalar beraber  ne kadar kavrulursa o kadar lezzetli olur,pirinç hemen yumuşayacağı için
pırasayı pişiremeyebilirsiniz aksi halde.
     Pırasa pişecek diye uzun pişirme yaparsanız da pirinç lapa olur.Kavurmaya dikkat!
     Zeytinyağlı yemekler esasen,soğuyana dek piştiği kapta kalmalı.Sonra servis kabına alınmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...