5 Mart 2012 Pazartesi

YAYLA ÇORBASI

YAYLA ÇORBASI


Zeynep'ciğimin en sevdiği çorbalardan biridir ; yoğurtlu çorba yada alışılmış şekliyle yayla çorbası.Bana da pişirmesi en kolay gelen çorba  gibi geliyor,tarhana çorbasını saymazsak.Akşama ne çorbası yapıyım diye düşünmeyin, hadi mutfağa....



ÖLÇELİM
  1. 3 -4 yemek kaşığı pirinç.(yıkanmış)
  2. 4 su bardağı su
  3. 2 su bardağı yoğurt(ya da 1 su bardağı süzme yoğurt)
  4. 1 yumurta
  5. 1 yemek kaşığı un
  6. 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ,azıcık sıvıyağ
  7. tuz,nane


YAPALIM
  1. Yıkanmış pirinci  4 bardak su ile pişmeye bırakalım
  2. Bu arada yoğurt,yumurta,unu güzelce çırpma teli yardımıyla çırpalım.Çorbanın kaynayan suyu ile bira inceltelim.
  3. Pişmiş pirinçlerin üzerine yoğurt karışımını dökelim.kaynayana dek karıştıralım.Bu arada damak tadımıza göre tuz da ilave edilecek.
  4. Ayrı bir yerde erittiğimiz tereyağa sıvıyağımızı ve yaklaşık 1 yemek kaşığı nanemizi ekleyelim.
  5. Çorbamızın üzerine  gezdirip  ocağımız kapatalım.

DİKKAT EDELİM
  1.     Pirinçlerin piştğini iyice uzamalarından anlarız.
  2.     Yoğurlu karışımı ekledikten sonra çok kaynatmayalım,çorbamız kesilebilir.
  3.     Un ile yumurta çorbamıza hem kıvam verir,hem kesilmesini önler.
  4.     Süzme yoğurt ile yapıldığında kıvamına göre su  ilave etmek gerekir.
  5.     Verilen ölçüleri siz kendi kıvam   tercihine göre değiştirebilirsiniz.Kimi sulu çorba sever kimi  biraz kıvamlı.Mesela ben,sulu çorbadan hiç hazzetmem.Bu ayarı yapmak için öneri şu,pirinçleri haşladınız baktınız çok sulu un miktarını artırın,baktınız çok koyu iki kaşık daha yoğrtla dengeleyin.Mutfak sizin kontrolünüzde,rahat olun!
               

sıcak sıcak...mmmh!
 AFİYET OLSUN!
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...