7 Mart 2012 Çarşamba

TAVUK SUYUNA ŞEHRİYE ÇORBASI


Size de olur mu bilmem.Ben hasta olunca ya aklıma annemin tarhana çorbası yada tavuk suyuna çorba gelir.Şehriye biraz geç pişer ,tel şehriye daha kolay.Benim aklıma tavuk suyu çorba dediniz mi arpa şehriyeli olanı gelir.Genelde tavuğu bütün alırım.Göğüs etlerini ve butlarını ayırır,geri kalanını bir güzel yıkayıp,haşlarım.
Suyundan çorba,pilav yapılır,göğüs eti kuşbaşı doğranır,soteler için ayrılır,butlar  çocuklara kızartılır...
Eh tarifi de hemen hemen verdim sayılır,usule uysun ,yazalım...

ÖLÇELİM

  1. Bir bütün tavuk
  2. 4 yemek kaşığı arpa şehriye(arzu ederseniz tel şehriye de olur)
  3. 10 su bardağı su
  4. 1 yumurta sarısı
  5. 1 limon suyu
  6. tuz,pul biber,maydanoz(tercihe kalmış)

YAPALIM
  
  1.   Bütün tavuk alalım,isterseniz tamamını,isterseniz yukarıda önerdiğim şekilde ayırıp kalanı tencereye koyalım.Ben düdüklüye koyuyorum.İçine 1 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatalım.Tavuk eti yumuşayana dek pişirelim.
  2. Tavuk suyunun içinden  tavuğu çıkaralım,etlerinin beyaz yerlerinden tavuğa ditmek üzere bir parça ayıralım.Ditdiğimiz etleri çorbaya ilave edelim.
  3. Kaynayan tavuk suyunun içine şehriyeleri atalım.Yumuşayana dek kaynasın.Bu aşamada ille de salça derseniz ya 2-3 taze domates rendeleyin,ya de 1 yemek kaşığı salçayı ekleyin.
  4. Şehriyeler piştiğinde 1 yumurta sarısını 1 limonun suyu ile çırpalım ve çorbaya ekleyelim.Ocağı kapatalım.
  5. Maydanozları ince kıyalım,servis esnasında üzerine serpelim.Önceden koyarsak,maydanozların rengi solar.Baharatları da  arzu eden istediği kadar ekleyebilir.
Sıcak sıcak pek güzel olur,afiyet olsun.

Bu arada siz kendi kıvam zevkinize göre daha sulu ya da daha koyu olmasını sağlayabilirsiniz.Şehriye çok su çeker,sık sık karıştırmalısınız.Çorbanın tuzunu ayarlamak da sizin damak tadınıza bakar.

2 yorum:

  1. Çok teşekkürler tarif için. Mükemmel oldu. :)

    YanıtlaSil
  2. Afşiyet olsun.Elleriniz dert görmesin. :)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...