30 Mart 2012 Cuma

SOMUN EKMEK


Ekmek yapıyoruz...



Ekmek yapmaya devam ediyorum,bu ekmek gerçi çoktan yapıldı ,yenildi ama tarif ancak geliyor.Çalışansanız önerim sabah evden çıkmadan az maya ile yoğurup akşam   pişirmek.

Tarif şöyle:


  •  500 gr beyaz un (yaklaşık 4 su bardağı)
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı toz maya
Yoğurma faslı....

  • Unu yoğurma kabına alalım(elesek iyi olur)
  • Toz maya ,tuz,şekeri ilave edip elimizle unu havalandıra havalandıra karıştıralım
  • Suyu ilave edip ,yoğuralım.Bu aşamada illa el ile yoğurmaya gerek yok,büyük kaşık yada spatula ile de karıştırabiliriz.Bu biraz da temdel işi,kolay ekmek.Hamur bira cıvık,yapışık olacak,öyle top şeklinde bir hamur olacak diye beklemeyin.
  • Hatta su az gelirse bir yarım bardak daha ilave edebilirsiniz.Cıvık da olsa farketmez ,daha da göz gö olur.
  • Üzerini nemli bezle örtün,yada kapakla,akşama dek beklesin.Yok eğer evdeyseniz   daha erken de form v erebilirisniz.
  • Mayası iyice geldiğinde,yani sabah bıraktığınız hamur yerini iki kat kabarmış ,daha da gevşek bir hamura bıraktığında,tezgahı bolca unlayın.
  • Hamuru oraya alın.Dört bir tarafından birer kez katlayın,iki cundan çekiştirip somun sşekli verin.
  • Hamuru bol unlu tepsiye alın,ikinci mayalanmaya bırakın.
  • En az iki saat bekletin.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika,sonra 190 dereceye düşürüp iyice kızarana dek pişirin.
  • Fırının eln alt rafına içi sıcak su dolu kap koymayı unutmayın.
  • Fırından çıkan ekmekten ,vurduğunuzda tok bir ses çıkmalı.
  • Soğumadan dilimlemeyin,hamur olur.


AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...