6 Mart 2012 Salı

SICAK POĞACALAR!



Kim sevmez ki.Eskiden ,bisküvi ilk çıktığında ,misafire  bisküvi ikram edilirdi.Pötibör.Aman ne hora geçerdi.Çaya batırmalık finger bisküvinin kendine has tadı damağımda,ama çaya batırır batırmaz ağzına atamadın mı yandın.Sonra kek icat oldu.Dakikalarca çırpılacak,nerde mikser!?.Kek de.. sade kek.Yumurta şeker,un ,karbonat.Kabartma tozu icat edilmemişti henüz.Karbonatı az fazla kaçırdın mı rengi kararır,tadı kaçardı.Misafire bisküvi ikramı yerinisade kek bıraktı.E yanına tuzlu lazım.Kek ve poğaça ikilisi hayatımıza girdi ve klasiklerimiz oldu.Sonra çeşitlendi,şekillendi ama hep başrolde oldular.Acele misafirde,ya da sabah misafirlerime,seyehatlerde yolluk niyetine en kolayıma giden hemen iki dakikada  bir kek-şimdilerde muffin-ve poğaça olur.
Dün eşim seyehate çıktı,yapıverdim bir tepsi poğaça,bir tepsi kurabiye.Ellerime sağlık..Şimdi sıra sizde!

Sevilciğim bu tarif sana:

PEYNİRLİ POĞAÇA

ÖLÇELİM

  1. 3 yumurta (birisinin sarısı ayrılacak)
  2. 3 yemek kaşığı yoğurt (tepeleme )
  3. 1 su bardağı eritilmiş tereyağ (margarin de olur ama sağlık açısından önermem)
  4. 200-250 gr peyaz peynir(arzu eden maydanoz)
  5. 1 paket kabartma tozu
  6. 1 kesme şeker
  7. 1  tatlı kaşığı tuz
  8. 3-4 su bardağı un
  9. süslemek için susam,çörek otu.haşhaş vs..
 YAPALIM
  1. Yumurtaları ,yoğurma kabına kıralım,bir sarıyı ayıralım.
  2. Kalan malzemeyi, un ve peynir  hariç ,ekleyelim.
  3. Güzelce karıstıralım.
  4. İlk iki bardak unu sıvı karışımına yedirelim.
  5. Sonraki unları lütfen yavaş yavaş ekleyelim.Elimize yapışmayan ,yumuşak bir hamur olana dek yoğuralım.
  6. Bezelere ayıralım.Arasına peynir koyup şekil  verelim.Üzerlerine yumurta sarısı sürelim,süsleyelim.
  7. Yağlanmış tepsiye aralıklı dizelim.
  8. Önceden ısıtılmıs 180 derece fırında kızarana dek pişirelim.
DİKKAT EDELİM

  1. Hamur yumuşak olsun.Aldığı kadar un tarifine  el ayarınızı alıştırın.Verilen un ölçülerini hırs   yapmayın.Unun cinsine ,yumurtanın büyüklüğüne ,kullanılan bardak büyüklüğüne göre bile un miktarı değişebilir.Tarif uymadı demessiniz!   :))
  2. Yoğurdukça toparlanır,hemen un eklenmesin.
  3.  Bezeleri çok küçük yapmayalım ,kuru olur(çünkü bu yağı az bir poğaça)
  4. Yarım saat  üzerine nemli bez örtüp dinlendirin.
  5.  İç malzemesi  patatesli de  olabilir.
  6.  Sıcak tüketilmesi   -bence- daha keyifli.Ertesi gün de yenir ama sonraya işi zor!


    

 ELLERİNİZE SAĞLIK...AFİYET OLSUN...

5 yorum:

  1. Ilk firsatta deneyecegim Belgin, tesekkurler..Bu arada pratik borek tarifleri de beklerim :)

    YanıtlaSil
  2. :)) pek yakında burada..

    YanıtlaSil
  3. Mis gibi poğaça kokusu..Evi "anne evi" yapan koku...
    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Ben yaptım, nefis oldu. Sağolasın belgin anne!

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...