16 Mart 2012 Cuma

ŞEKERPARE

ŞEKERPARE; şerbetli tatlılar grubundan,adı üzerinde şeker gibi...Şerbetli tatlı olmasına rağmen yemesi hafif geliyor bana,belki de ben çok sevdiğim için torpil geçiyorumdur..Yapması da kolay,çok vaktinizi almaz,siz yemeği yapana kadar o pişer,çaya hazır olur.Ama şerbetiniz hazır olacak.Ben kolayını şöyle buldum.Yapıyorum şerbeti bir kavanoz,koyuyorum buzdolabına.Şerbetli tatlı yapmak çok kolaylaşıyor.Hem şerbet her dem soğuk olduğu için hamura koymaya da hazır halde beklemiş oluyor.Denemek isteyenler için tarifi verelim...

ÖLÇELİM

ŞERBET

  • 4 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • bir kaç damla limon suyu
Şerbet yapmak için;su ile şekeri karıştıralım,şeker eriyene dek karıştırarak kaynatalım.Kaynamaya başladık tan sonra 10 dakika yeter.Ocağı kapatıp,limonu ekleyelim.Soğumaya alalım.

 ŞERBET İÇİN ÖNERİLER....

Her şerbet aynı ölçüde kaynamaz.Baklava gibi,ince hamur açmalı tatlıların şerbeti daha yoğun olmalı ki tatlımız hamur olmasın.Revani,şekerpare,şambali gibi hamur tatlılarının şerbeti biraz daha  sulu olmalı,ki tatlımız ağır olmasın.Bunun için ayarlanası gereken hem kaynama süresi hem de su-şeker oranıdır.Koyu şerbet olması gereken tatlılarda su ve şeker oranı ;şeker sudan bir ölçü fazla olmalı ve kaynama süresi biraz daha uzun tutulmalı.Daha sulu olmasını istersek de su şeker oranı birebir olmalı.
Kaynamış ve soğumuş şerbet,cam kavanozda uzun süre(bir kaç ay) buzdolabında saklanabilir.

HAMUR İÇİN



  • 125 gr tereyağ(oda sıcaklığında)
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 3 yemek kaşığı dolusu pudra şekeri
  • limon kabuğu rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 su bardağı un
YAPALIM
  • Oda sıcaklığındaki tereyağa  un+kabartma tozu hariç tüm malzemeleri ekleyip karıştıralım.
  • Un +kabartma tozunu ilave edip yoğuralım.
  • 3 bardak un az gelirse un ilavesini kaşıkla yavaş yavaş yapalım.
  • bu hamur çok yoğurulmayı sevmez(yoksa yağını dışarı verir),hamur toparlanır toparlanmaz,bezeleri yapalım.
  • Hamurumuz yumuşak bıir hamur olsun.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alalım,elimizde yuvarlayıp,yağlanmış tepsiye aralıklı dizelim
  • Üzerine yumurta akına batırdığımız fındıkları batıralım.(yoksa piştiğinde fındıklar düşer)
  • Arzu ederseniz yumurta sarısı sürebilirsiniz.olamazsa da olur.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecede kızarana dek 30-35 dk pişirelim.
  • Fırından çıkan şekerparelere soğuk şerbeti dökelim.
  • Tatlilarda şerbetleme işi de çok önemlidir.Önce her şekerparenin üzerine gelecek şekilde ,kepçeyle şerbeti gezdirelim,çekmesini bekleyelim.İkinci şerbetlemeyi de aynı şekilde yapalım.(bu esnada tatlılar yarıya kadar şerbette olur)Hamur tatlılarında şerbetin iyi çekmesi için üzeri kapatılmalıdır.
  • İyice soğuduğunda -arzu ederseniz hindistan ceviziyle-servis edilir.

Bu resim de benim Almanya günlerimden kalma,daha ayrıntılı resimleri inşallah bir daha ki şekerpare yaptığımda eklerim..Size kolay gelsin.Elleriniz dert görmesin..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...