14 Mart 2012 Çarşamba

PASKALYA ÇÖREĞİ

Paskalya çöreği Türk damak tadına ne kadar uygun ,düşünülür.Biz ya çok acılı ekşili,yada ballı şerbetli severiz.Tatlı deyince aklımıza kek,kurabiye gelmez mesela,direk baklavadan başlarız.Hafif tatlı deyince de, sütlü tatlılar.Paskalya aslında yemesi keyifli bir hamur işi.Yumuşacık ve doyurucu.Reçellerle ,yanında çay ..Bu  çöreği Almanya ' da yapmıştım.O zamanlar  blog işi gündemde olmadığından resim de acemice.Resim eski, pek hoşuma gitmedi ama  inanın  paskalyalar çok güzeldi.Bu saç örgüsü şeklinde olanı,aklımda 6 lı örgü olanı yapmak var.Ama ne zaman bilmiyorum.Tarifine gelince;

ÖLÇELİM

  1. 2 su bardağı süt (ılık)
  2. 2 yumurta,birisinin sarısı ayrılacak
  3. 1 su bardağı sıvı yağ
  4. 1 paket toz maya
  5. 1 tutam tuz
  6. 3 yemek kaşığı toz şeker
  7. 2 paket vanilya 
  8. 3-4 su bardağı un

YAPALIM



  1. Unu yoğurma kabına eleyelim
  2. İçine toz maya,tuz ,şeker,vanilya ilave edip güzelce harmanlayalım.
  3. Sıvı yağ,ılık süt,yumurtayı da ekleyip yoğuralım.
  4. Önce 3 bardak un koyalım,4.bardağı yavaş yavaş ekleyelim,hatta 4.bardağı tezgaha serpip,hamuru üzerine alalım ve,yanlardan yavaş yavaş ekleyerek yoğuralım.
  5. Ne kadar yoğurulursa o kadar özleşmiş,güzel bir hamur olur.
  6. Mayalanmak üzere kabına alıp,üzerine nemli bez örterek 1-1.5 saat mayalayalım.
  7. Bu hamurdan iki büyük paskalya çıkması için ,hamurumuzu önce ikiye bölelim.
  8. Her bir parçayı üçe bölelim.Aynı boyda çubuklar yapalım.Uçlarını birleştirip,saç örgüsü şekli verelim.
  9. Yağlanmış tepsiye koyalım. İkinci mayalanmaya bırakalım.En az bir saat beklemeli ve iyice kabarmalı.
  10. Üzerine hırpalamadan yumurta sarısı sürelim.
  11. 180 derecede kızarana dek pişirelim.
NELERE DİKKAT EDELİM


   Yoğurma önemli.Önce ele yapışır ama yoğurdukça toparlanır.Hamur çok sert olmasa  iyi olur.Mayalı hamurlar,genel olarak mayalanma bittiğinde biraz kendilerini salmış olur.Tezgahı hafif unlayarak şekil verilirse hem hamur kolay toparlanır,hem de ikinci mayalanma sırasında örgü şeklini muhafaza eder.(mesela hazırladığınız örgü çubuklarını unlayarak örmelisiniz..)
   Mayalanma çok önemli.Mayalı hamurlarda,poğaça olsun,paskalya,ya da ekmek çeşitleri olsun,tepsi mayası dediğimiz ikinci mayalanmayı da yaptırmalıyız.Ne kadar bekletirsek o kadar iyi.
   Üzerine sürülen yumurta sarısına eğer bir tutam şeker ya da pekmez koyarsak,hamurun üzeri daha güzel kızarır.
   Paskalya da taze iken tüketilmeyi seven hamur grubundan.Ertesi güne sertleşebilir.(ben öyle de severim)

  Kolay gelsin...

yumurtalar örgü yönüne göre sürülmeli..

                                           
  AFİYET OLSUN..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...