6 Mart 2012 Salı

KURABİYECİLER BURAYA!












Yıllardır yaptığım en klasik ,en sevdiğim kurabiyeler üzümlü ve portakal kabuklu kurabiyelerimdir.Aslında ben de  annemden öğrendim ama geçen geldiğinde benden tarifini isteyince çok mutlu oldum.Denemenizi öneririm.


ÖLÇELİM 
  1. 3 yumurta (yumurtalarım küçüktü aslında 2 de olur),birisinin akı ayrılacak
  2. 3 yemek kaşığı yoğurt
  3. 5 yemek kaşığı toz şeker
  4. 1  su bardağı tereyağ+sıvıyağ karışımı(tamamı tereyeğ da olur)
  5. 1 ortaboy portakal kabuğu rendesi
  6. 1 paket vanilya
  7. 1 paket kabartma tozu
  8.  3-4 su bardağı  un
  9.  1 avuç iri dövülmüş bir avuç fındık
  10.  1 avuç kuru üzüm

YAPALI M                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
                                                                      
  1. Yumurtaları  yoğurma kabına kıralım,birinin akını ayıralım
  2. Un hariç tüm malzemeleri ekleyelim ve karıştıralım
  3. İlk iki bardak unu ekleyelim ,kıvamınana bakalım.
  4. 3. ve 4. bardak unu  yavaş yavaş hamura yedirelim.Yumuşacık bir hamur olmalı
  5. Vaktimiz müsaitse 20-25 dk dinlendirelim.Üzerine nemli bez örterek tabii ki.
  6. Elimizle iri    yuvarlaklar yapalım,önce yumurta akına sonra fındığa batıralım                                                                                                                                                                                                       
  7. Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş   tepsiye aralıklı dizelim.
  8. 180  derecede    pembe-beyaz olana  dek 20-25 dk pişirelim

DİKKAT  EDELİM

     Kurabiye yapımı çok kolay ama tutturması zor hamur işlerinden.Aslında adları aynı olmakla beraber kurabiyeler çok çeşitli.Mesela bu kurabiyenin yumuşak olması gerekirken,un kurabiyesinin kıyır olanı makbuldur.Ya da anane kurabiyesinin çok pişmiş olanı.Ama bence tek ortak nokta;              hamurun muhakkak yumuşak olması.O nedenle un hepsinde yavaş yavaş eklenmeli.İyice yoğurup, gerekirse yani hamur toplanmadıysa eklenmeli.Bir de bence en önemli noktalardan biri de hamurun dinlenmesi. 15  20 dakika bile hamurun kendini bulamsına yardımcı olur.Ama hep söylüyorum, benim gibi çalışan bayanlar malesef çoğu zaman bu süreyi bulamayabiliyor.Ana malzeme yani yumurta,yoğurt ve yağ miktarı aynı tutularak başka kurabiyeler de denenebilir.Mesela limonlu yada damla çukulatalı,cevizli vs.vs...Yaptıkça ben de  paylaşırım.Kurabiyeye hiç dayanamam.Mis gibi kahveyle...Mmmmmhh!  Şimdiden herkese afiyet olsun!

2 yorum:

  1. merhabalar sizi izlemeye aldım bende sizi beklerim
    www.kendimceseyler.blogspot.com

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...