7 Mart 2012 Çarşamba

FASULYE KAVURMASI

Yöresel yemeklerden vazgeçemem.Köyde büyümedik ama saolsun anneciğim bize bütün yöresel lezzetleri hem yedirdi hem öğretti.Kardeniz mutfağı biliyorsunuz yeşillik ağırlıklıdır.Et denilince akla balık ve hatta   hamsi gelir.
Yeşillikten kasıt ise kara lahanadır.Eşimin tabiriyle mübarek kara lahana.Kendisi iç anadoluyu temsil eder.Ve     kara lahananın sarmasından başka her  çeşidine kibarca 'size afiyet olsun ' der.Olsun  valla,hiç ortak istemem o güzelim yemeklerime.Oğlumla bir güzel keyfini çıkarıyoruz.
Bizim oralarda en çok kara lahana ve fasulye olur ve mısır ve patates.O yüzden çeşitler de bu sebzeler üzerinden türemiştir.Yapacağım yemeğin malzemeleri organik,anneciğimin bahçesinden.E tadı da başka tabi.Yine de ister garnitür olarak ister hafif bir sebze yemeği olarak denemenizi öneririm.Buyrun başlayalım....

ÖLÇELİM


  1. Yarım kg  taze fasulye
  2. yarım kg haşlanmış taze barbunya
  3. 2 yemek kaşığı dolusu tereyağ
  4. 2 -3 diş sarımsak
YAPALIM
  1. Taze fasulyeleri ayıklayalım,yemeklik kıralım.
  2. Barbunyaları ayıklayalım.
  3. Tencereye  2 lt su koyalım (sebzeleri iki parmak geçse yeter),kaynatalım.
  4. Kaynayan suya taze fasulye ve taze barbunyaları atalım.Yumuşayana dek haşlayalım.
  5. Pişince süzelim.
  6. Bir tencereye tereyağı alalım,kızınca ezdiğimiz sarımsakları ilave edelim,
  7. Süzdüğümüz sebzeleri ilave edip,bir-iki çevirip ocaktan alalım.
  8. sıcak servis yapalım
   
ÖNERİLER


   Benim sebzelerim buzluktaydı,bilirsiniz buzluğa bir taşım kaynatılıp konuluyorlar.Pişirme süresi veremedim bu yüzden.Barbunya  tazesinden olsa daha iyi ama isterseniz bir avuc  kuru barbunyayı da ıslatıp,haşlayarak da direk haşlanmış taze fasulyeye ekleyebilirisniz.Ben genelde kuru baklagilleri kuru fasulye olsun,nohut yada barbunya bir seferde çok miktar ısatıp,haşlayıp ,birer kullanımlık kaplarda buzluğa koyuyorum.Pek pratik oluyor.Dün sabah işe gitmeden fasulyelerimi haşladım.Akşam eve gelince hemen yağını yaktım.İki dakikada hazır.Yanına çorba.Çalışan kadın olmak kolay değil di mi ama!
Aklıma       şimdi geldi,yeşillikl e ri haşlarkenkapağını kapatmayın ki canlı yeşil kalsınlar,bir de haşlama suyuna pişmeye yakın tuz atın.
  Basit ve inanın çok lezzetli.Soğuyunca az sirke ile denemenizi de önererim.
                                                                 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...