1 Mart 2012 Perşembe


BAŞAMEL SOSLU  MANTARLI   TAVUK


Çok sık yapmıyorum ama davet yemekleri için iyi bir alternatif.Denemek isteyenler için :

 ÖLÇELİM


Ana malzeme

  1. 1 tavuk göğsü(küp küp doğranmış)
  2. Yarım kg mantar
  3. 1 kırmızı biber(arzuya bağlı)
  4. 1 büyük  kuru soğan
  5. tuz karabiber
  6. maydanoz(sevmeyen koymasa da olur)
  7. 4 yemek kaşığı sıvıyağ
Başamel sos

  1. 2  yemek kaşığı  tereyağ,
  2. 3yemek kaşığı  un
  3. 3-4 bardak süt
  4. tuz
  5. 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir

YAPALIM

  1. Tencereye sıvıyağı alalım.Arzu eden biraz da tereyağ ekleyebilir
  2. .Üzerine yarım ay şeklinde doğranmış soğanlarımızı ilave edelim.Rengi dönene dek kavuralım(1-2 dk).Soğanlar hafif sararır,ben pembe olduklarını görmedim hiç...
  3. Küp doğranmış tavuklarımızı ilave edip,tavukların rengi dönene dek kavuralım.Ne demek rengi dönmek;  et renginden beyaza dönerlerse tamadır.
  4. En sonra yıkanmış ve iri doğranmış  mantarlarımızı da ilave edip,mantarlar saldığı suyu çekene dek kavuralım.
  5. Bu aşamaları harlı ateşte yaparsak hem tavuk hem  de mantarın çok sulanmasına engel oluruz,hem de mantarlarımız çok kararmaz.
  6. Tuz ve baharatları da  arzumuza göre ekleyelim.
  7. Uygun büklükteki borcama dökelim.
  8. Arzuya göre üzerine kıydığımız maydanozları serpelim.
Başamel sos için;

  1.  Tereyağı eritelim.(kabımız derin olsun ki kolay karıştıralım..)
  2. İçine unu katalım,kokusu çıkana kadar kavuralım.(2-3 dk)Köpük köpük olduğunda süt koyma sırasının geldiğini anlarsınız.
  3. Soğuk  (!) sütü içine  yavaş yavaş ekleyelim ve çıpma teli karıştırarak ile topak olmasını önleyelim.Bu esnada tencereyi ocaktan alabilirsiniz yada ocağın altını kısarak işlemi yavaşlatabilirsiniz.
  4. Kıvam çok katı olmasın,çünkü fınnda da koyulaşacak.
  5. İçine kaşar peynirin yarısını da koyup ocaktan alalım.
  6. Borcamdaki  mantarlı sotemizin üzerine yayalım.
  7. Kalan peyniri başamel sosun üzerine yayalım.Peynir miktarını siz belirleyin..
  8. 200 derece fırında  üzeri iyice kızarana dek pişirin.

Pilav eşliğinde dilim servisle güzel bir sunum olur..Afiyet olsun..Ellerinize sağlık...

kaşarı az mı gelmiş ne!

bu haliyle bile yenir...




1 yorum:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...