2 Mart 2012 Cuma

BADEMLİ PİLAV YATAĞINDA FIRINDA TAVUK






Bu tarif sevgili kuzenim Arzu için.Ona portakallı ördek yapacaktım ama bu sefer fırında tavuk tarifi vereyim.Bademli pilav üzeri fırında tavuk  yılbaşı akşamı için yapıldı.Arkadaşım Yasemin'in bizim için hazırladığı keyifli sofraya benim naçizane katkımdır.







ÖLÇELİM


PİLAV İÇİN:



  1. 3 su bardağı pilavlık pirinç(yarım saat önce ılık ,tuzlu su ile ıslatalım)
  2. 1 irice havuç  (küp doğranmış)
  3. 1 su bardağı bezelye(haşlanmış yada konserve)
  4. 1 su bardağı tuzsuz badem (bir taşım kaynatılmış,kabuğu soyulmuş)
  5. 1 iri boy incecik doğranmış soğan
  6. tuz
  7. 5 su bardağı  sıcak su (mümkünse tavuk suyu)
TAVUK MARİNESİ İÇİN

  1.    1 büyük soğan, rendelenecek
  2.     yarım çay bardağı sıvıyağ
  3.    yarım çay bardağı süt
  4.    kekik,karabiber,köri,tuz
  5.    tavuk(benim tavuk 3,3.5 kg idi)

   YAPALIM

  1. Tavuk ya bir gece önceden ya da pişmeden önce 4-6 saat arası marine edilmeli
  2. Marine için,soğanı rendeleyelim.İçine arzu ettiğimiz baharatları damak zevkimize göre ilave edelim,Sütü, yağı ekleyelim.
  3. İyice yıkadığımız tavuğu bu karışıma güzelce bulayalım,kapağını kapatıp dolapta dinlendirelim.
  4. Arasıra karıştırırsak daha iyi olur.
  5. Fırınımızı 200-210 dereceye ayarlayalım.
  6. Karışımdan çıkardığımız tavuğu yıkayalım ki üzerindeki soğanlar pişerken yanmasın.Tavuğun tüm yüzeyini oda sıcaklığında beklemiş tereyağ ile ovalım.
  7. Unlanmış  yanmaz fırın torbasına yerleştirelim.Torbayı bir kaç yerinden delelim ki hava alsın.
  8. Derince bir pişirme kabına yerleştirip fırına verelim.
  9. Nar gibi kızarana dek 1-1,5 saat pişirelim.

    PİLAVI YAPALIM

  1. Islattığımız pirinci süzelim,nişastası gidene dek yıkayalım.Yani yıkama suyu şeffaflaşana dek.
  2. 2 yemek kaşığı tereyağ,1 çay bardağı sıvıyağ ile birlikte ince doğranmış soğanlarımızı kavuralım.
  3. İçine küp doğradığımız havuçları da ekleyelim.Havuç yağa rengini verene dek kavuralım.
  4. Pirincimizi ekleyelim,tuzunu atalım,kavurmaya devam edelim.
  5. Pirinçler tamamen suyunu çekip tane tane olduğunda bezelyeyi ekleyelim.
  6. Suyunu verelim.(tuz kontrolu yapmayı unutmayalım)
  7. Önce 2 dk harlı ateşte sonra gayet kısık ateşte suyunu çekene dek pişirelim.
     Bu arada bir taşım kaynatılıp kabuğu soyulmuş bademleri yanmaz tavada azıcık sıvıyağ eşliğinde rengi dönene dek kavuralım.

Pişme kontrolünü ben gibi sakın görünen yerden yapmayın   :)
      Tavuğu fırından alalım.Pilavı piştikten sonra  en az  15 dk dinlendirelim.Servis kabına alalım.Üzerine kızarmış tavuğumuzu yerleştirelim.Kızarmış bademlerle pilavımızı süsleyelim.


PÜF NOKTALARI

  1. Tavuk mutlaka marine olmalı,yoksa yumuşacık olmaz.Marine karışımına 2-3 diş sarımsak  da bütün atabilirsiniz,hoş aroması olur.
  2. Pirinç çok önemli.Verilen su miktarı pirince göre değişir.Siz gene ölçün ama su pirinncin üzerine çık tı mı yeterli gelir.Dinlendirmek de pilavın kendini bulması için  çok önemli.
  3.  Pilav piştikten sonra ayrıca baharatlandırabilirisniz.Bizde çocuklar var diye denemedik fakat karabiber çok yakışır.
  4. Soğanı yeterince ince doğrar ve rengini muhafaza ederek kavurursanız (kısık ateşte mümkün) pilavda varlığı anlaşılmıyor,fakat lezzeti  çok etkiliyor.
  5. Tavuğun üzerindeki marinesini yıkadıktan sonra yüzeyi sadece yağ ile kızartacaksanız biraz da tuz ekmelisiniz.Ya da bir kapta 2 yemek kaşığı yogurt,1 yemek kaşığı salça,2 yemek kaşığı sıvı yağ  ve tuz ile hazırladığımız sos ile tavuğu kaplarsanız da mükemmel kızarır.
Anlatması uzun ama yapması hiç de zor değil.Demek isteyenlere kolay gelsin..

AFİYET OLSUN

1 yorum:

  1. Nasıl güzel bir sofra böyle ellerine sağlık...

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...