16 Mayıs 2012 Çarşamba

ELMALI AY ÇÖREĞİ

Tarif annemin çook eski ,klasik elmalı ay çöreği tarifidir.Çok değişik tarif denedim ama bence en iyisi bu..
Elmalı tarifleri çok seviyorum,elmanın tarçınla buluşması  , hele de pişerken misler gibi kokması bile beni mutlu etmeye yetiyor.


 Lafı çok uzatmadan meraklısına tarif geliyor...



kıyır kıyır...



  • 4-5  adet soyulmuş ,küp küp doğranmış elma,isteyen iri rendeleyebilir
  • 3 -4 yemek kaşığı toz şeker,isteyen daha az yada daha çok koyabilir
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 4 yemek kaşığı dolusu iri dövülmüş kavrulmuş fındık,yoksa kavrulmamış da olur
Bu malzemeler iç harcı için.

Harcı hazırlamak için  tavaya doğranmış elmalar alınır,şeker ilavesi ile suyunu salıp çekene dek pişirilir.Çok ölmesinden ben hoşlanmıyorum,çünkü fırında da pişmeye devam ediyor.Ocaktan alınır,soğumaya bırakılır.Soğuyan elmalara tarçın ve fındık karıştırılır.

  • 1 su bardağından bir parmak eksik erimiş tereyağ
  • 1 su bardağından bir parmak eksik zeytinyağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 su bardağı un
Bu malzemeler hamur için.

Hamur yoğurmak için kaba zeytiyağ ve tereyağ  ve yoğurt konur.Vanilya ilave edilir.Kabartma tozu una katılarak yavaş yavaş elenmek suretiyle ilave edilir.Yumuşak bir hamur yapılır.

şekil verme....
Resimdeki gibi şekil verilir.180 derece fırında altı hafif pembe olana dek pişirilir.Kızarmadan beyaz pişirlir.

ÖNERİLER
  • Yağ oranı yüksek hamurlar uzun süre yoğurulmayı sevmezler.Un kurabiyesi gibi,uzun yoğurmak yağını salma
    sına yol açar,o sebeple hamur toparlanır toparlanmaz yoğurma bırakılmalıdır.
  • Bu  tarifin hamurunda şeker yok.İç malzeme şekerli,üzerine de pudra şekeri serpildiği için içine şeker koymuyoruz.Daha hafif oluyor böylece.
  • Fırından çıkınca ılındıktan sonra pudra şekerini üzerine eliyoruz, sıcak koyarsak şeker erir ıslak olur.
  • Pudra şekerini elimizle serpmeyelim,eleyelim,yoksa homojen olmaz
  • Beyaz pişeni makbuldür.Pembe beyaz oldu mu tamamdır.Bu da yaklaşık 20-25 dk sürer
  • Bu hamurdan 23-25 adet çıkar.

4 yorum:

  1. Ellerinize sağlık Belgin hanım, dün Mevzuat Dairesi olarak kahvaltımızı sizin elmalı kurabiyelerinizle yaptık :) Gerçekten de çok hafif olmuştu, demek işin sırrı hamura şeker koymamakmış. Sevgilerimle, Müge.

    YanıtlaSil
  2. Beğenmenize çok sevindim..Afiyet olsun..
    :)

    YanıtlaSil
  3. Belgin anne,
    Bu hafta sonu tembel poğaçasının yanında bir de elmalı kurabiye yapalım dedik. Her ikisi de "Süper" oldu. Emeğinize sağlık..
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  4. afiyet,bal şeker olsun..ben de mutlu oldum..
    ellerinize sağlık..
    :)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...